Halve eeuw Ter Brugge in Borne: ‘Mensen willen verrast worden’

BORNE - Duizend gasten zouden er komen op het gouden jubileumfeest. Dat ging niet door, net als de najaarsbeurs. „Jammer, we draaien juist zo goed”, zegt Ton ter Brugge.

Deze zomer is Ter Brugge Verscentrum/Geschenken opnieuw uitgebreid. Speciaal voor de afdeling relatiegeschenken is een hal, gelegen naast het bestaande onderkomen aan de Hanzestraat, gekocht. Beide panden zijn inmiddels met elkaar verbonden  Het ruikt nog naar verf, de stellingen worden komende week geplaatst. „Dan is alles klaar voor het hoogtepunt van het jaar: de kerstpakketten. Daarmee maken wij  de grote slag.”

Kerstpakket keert terug

„Kerstpakketten leken een beetje uit de mode, maar mede dankzij corona zijn ze helemaal terug. Bedrijven konden dit jaar nauwelijks borrels of barbecues houden, daarom pakken ze straks extra uit voor hun personeel. Veel mensen ontvangen liever een cadeau dan een bon. Wat is er leuker dan met het hele gezin een doos uit te pakken en je te laten verrassen?”

Ton ter Brugge (61) weet wat de klant wil. „Wijn, kaas, Hausmacher, een potje paté met zo’n doekje erop, dat doet het nog steeds goed.”

Springtouwen in trek

Iets blijvends, bijvoorbeeld een nestkastje of schaaltjes, hoort er ook bij. In coronatijd zijn springtouwen voor thuiswerkers in trek. Dochter Wendy Kroeze-ter Brugge (35), sinds mei ook in de zaak: „Bedrijven voegen graag een persoonlijk accent toe. Dat kan ook, wij leveren zowel standaardcadeaus als pakketten op maat.”

Een paar jaar geleden ging het geschenkartikelenbedrijf van broer Gert aan de Ambachtstraat failliet. Ton: „Ik nam toen de voorraad over. Voor sommige klanten is dat een beetje verwarrend, maar pakketten horen gewoon bij Ter Brugge. Pa legde er vroeger al zijn ziel en zaligheid in.” 

Vlees blijft hoofdmoot

Het accent blijft echter liggen op datgene wat het hele jaar door draait: het verscentrum, en dan met name vlees.  De klantenkring van Ter Brugge bestaat voor 80 procent uit ambachtelijke slagers in Oost-Nederland, aangevuld met horeca en delicatessenwinkels. De vleesconsumptie loopt al zo’n tien jaar terug. Toch heeft het bedrijf daar geen last van. Wendy: „Vooral jongeren eten minder vlees, maar willen dan wel ambachtelijk vlees waarvan de herkomst te herleiden is.” „Onze leveranciers komen allemaal uit Nederland, veelal familiebedrijven die onder de naam Gilde Hoeve duurzaam en diervriendelijk werken”, vult Ton aan.

De koel- en vriesruimten liggen vol ingrediënten waarmee slagers zelf aan de slag kunnen: van enorme stukken koe tot emmers vol darmen. „Wel uit Europa,  Chinese darmen zijn taaier”, zegt Ton. „Vlees komt rechtstreeks uit het slachthuis, wordt hier rond vier uur ’s nachts geleverd, en om half acht brengen onze wagens het naar de slagers. Verser kan eigenlijk niet.”

Verscentrum Ter Brugge levert behalve vlees ook salades, brood, gedroogde kruiden, olijven, knoflooksaus, kaas en veel meer.

Begon in de schuur

Tons vader Gerrit begon in 1970 in de schuur achter zijn huis in Zenderen. „Met een koelcel en een bestelbusje was Ter Brugge Vleeswaren geboren. Ik kwam acht jaar later in de zaak, in 1991 verhuisden we naar de Hanzestraat. We breidden meerdere keren uit door concurrenten en naastgelegen panden over te nemen.”

Altijd een voorraad

Nieuw verworven ruimten worden in een oogwenk gevuld met allerhande artikelen. Ton ter Brugge: „Regelmatig koop ik een partij houdbare artikelen op.” Hij wijst naar stellingen vol windlichten, tapasplanken en fleeceplaids. „Het vreet geen brood. Maar het komt altijd van pas als een bedrijf snel pakketten wil.”


Bron: https://www.tubantia.nl/borne/halve-eeuw-ter-brugge-in-borne-mensen-willen-verrast-worden~a8f41c9f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F